En läroplan för en folkskola 1813 i Varola

1813  den 5 dec vid ett möte med hela Varola församling(Edåsa, Ljunghem, Varola och Värsås) kom Mikael Von Törne ägare till Djurström i Värsås med ett förslag till en framtida skola. Han ville att samtliga hemman skulle lämna en halv tunna råg till en skolkassa som skulle finansiera den framtida skolan. Han skänkte femtio riksdaler som en grundplåt . Han fick med sig sockenstämman och lovade att utveckla en skolplan. Denna plan blev klar till den 15 januari  1814 och antogs  samtidigt vid ett möte med hela Varola församling i Varola moderkyrka. Kanske Sveriges första läroplan för en folkskola!

Målsättningen var att starta skolan när man hade 64 tunnor råg i magasinet och det lyckades man uppnå 1817 och då anställdes en barnalärare vid namn Olaus Forslund med en lön om fem tunnor råg per år.

Vi håller på och översätter ”Scholeplanen” till begriplig svenska från de gamla protokollen.

Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>